14 oktober 2008

Tallin turenOrkesteret var på tur til Tallin i høstferien. Her følger to reisebrev
Ut på tur i moll og dur

Turen vår varte fra tirsdag den 29. september til fredag den 3.oktober. Hver eneste dag var det nye opplevelser. Tallin var delt inn i ny- og gamlebyen. Hotellet var perfekt plassert mellom de to bydelene.


Første dagen fikk vi en flott tur med norsktalende guide. Det var mange tårn og kirker, og veldig vakkert.
Nybyen, derimot, var stilig med mange stor glassbygg, men også en del eldre triste murhus fra Stalins tid. Store breie gater, og trikker var det overalt. Folk løp over gaten når det passet dem! Noe jeg la merke til var trær og planter. Det var på langt nær så frodig og grønt inne i byen som det vi er vant til. Estland er jo et veldig flatt land, høyeste punkt er bare 318 m.o.h. Det så vi godt da vi var oppe bymuren, hvor det var flott utsikt

Det ble nok en del shopping for mange, med de store senterne i nybyen. Men for en del var badelandet oppholdssted det meste av dagen, og det var jo veldig greit for alle foreldrene! For mange er det vel alle bassengene de husker mest av fra den turen.

Selvfølgelig var konserten den største opplevelsen. På Kadriorg, et vakkert stort barokkslott med brede trapper og malerier. Torsdag ettermiddag kom åtti stykker for å høre på oss,


og Musikkskolen vi øvde hos, hadde også ett innslag.
Ei jente på tolv år spilte kjempefint på et stort hvitt flygel. Hun skulle delta i en musikkonkurranse i Spania. Alle i orkesteret fikk en CD hver, med musikk fra da Tallins Musikkskole fylte 60 år i 2004.

Etter konserten og en rask tur innom hotellet skulle vi på en av Tallins fineste restauranter, Gloria. Vi fikk en egen sal,
med speil i taket. En treretters middag smakte godt som belønning

Fredag kl.16 kom bussen som skulle kjøre oss til flyplassen. Flyet tok oss til Gardemoen der enda en buss ventet på oss. Nå for å kjøre oss helt hjem til Kristiansand.

Estlandturen gjorde nok
oss i orkesteret mer sammensveiset, å bli bedre kjent skader ikke. Denne turen vil vi alltid huske som fin, spennende og gøy.

16. oktokber 08
Lena Therese Høyrem GabrielsenPå slottet Kadriorg i Tallin

For 15 år siden var Estland en forholdsvis ukjent nasjon for mange nordmenn. Vi så på nasjonen som en del av tidligere Sovjet og vanskelig tilgjengelig. Selv ser estlenderne på tiden under sovjetisk styre som en ren okkupasjon. Desto hyggeligere er det at vi på ny kan gjøre oss kjent med dette land som ligger ved Østersjøens kyster og på mange måter han mye til felles med Norden både når det gjelder historie og kultur. Ikke minst ser vi at Olav den Hellige på 1000-tallet også hadde innflytelse her gjennom to kirker som er oppkalt etter han.

Kulturskolens ungdomsorkester i Kristiansand brukte sin høstferie til øving og konsert i Tallin. Svært populært var det at hotellet vi bodde på inneholdt et badeanlegg med svømmeanlegg, vannrutsjer og massasjebad. Det siste meget bra for litt trette kropper. Samtidig byr Tallin på masse kultur i form av den gamle bydels arkitektur, museer, håndtverkstradisjoner m.m., som gjorde oppholdet svært interessant.

Vår dirigent Gjermund Holter ledet oss gjennom flere øvelser på en av Tallin’s musikkskoler. Målet var en konsert på det vakre slottet Kadriorg i Tallin, bygget av Peter den 1. som regjerte i Russland fra 1689-1725. Han hadde som mål å utvikle kultur og industri etter Vest-Europeisk mønster. I tillegg var han aggressiv med å underlegge seg nye landområder. Derfor ble Estland og Tallin annektert i 1718 og fra dette år en del av Russland. Slottet ble tegnet av den italienske arkitekten Niccolo Machetti og ble bygd til Peter 1’s kone Catherina 1. Frem til år 2000 ble hele anlegget restaurert. I dag huser det bl.a. en avdeling av det estiske kunstmuseum for gammel europeisk og russisk kunst. Det var i disse omgivelser av romantikk og dramatikk, i slottets vakreste sal at vi skulle få spille.

Vårt orkester som består av kun strykere fremførte gammel og ny musikk. Her var førstegangsfremførelse av komponisten Hans Magne Græsvold. Et stykke bygd over folkemusikkmotiver fra Sørlandet. En conserto grosso av italieneren Francesco Geminiani, Money, money, money av Andersson-Ulvaeus i et meget fint arr. av Tormod Tvete Vik, og til slutt Gabriellas sang av Stefan Nilsson. Mange estere hadde møtt frem for å høre oss spille, og jubelen var stor når siste akkord satt som et skudd.

Slikt gir opplevelser som er sterke, og som vi alle tar med oss i takknemlighet videre i livet

Det er alltid mye arbeid som skal gjøres i forkant av en slik tur. Det lar seg neppe gjennomføre uten ildsjeler. To bør trekkes frem: Katrin Heinecke, som er utdannet pianist fra Tallin og som dermed snakker språket og er lokalkjent, og Gaute Gabrielsen, far til en av jentene.

Thor Magne Vesterhus
Ingen kommentarer: